Jak poziom cukru we krwi wpływa na wagę i ogólne starzenie się skóry.
Czy wiesz jak ważny jest poziom cukru we krwi? Często bagatelizujemy ten problem a zbyt wysoki poziom cukru to niekontrolowany przyrost wagi, trądzik, bezpłodność i zwiększony apetyt. Nie brzmi zbyt dobrze, prawda?
Jak często mierzymy poziom cukru we krwi?
Prawdopodobnie zbyt rzadko. Ostatnie badania naukowe pokazują, że wszyscy powinniśmy zadbać o odpowiedni poziom glukozy w naszym organizmie. Prawie 80% osób, które nie są cukrzykami codziennie po jedzeniu doświadcza skoków glukozy. Jakie są tego konsekwencje? Przewlekły stan zapalny, starzenie się, a także niekontrolowane uwalnianie insuliny, które prowadzi do takich objawów jak:
- zmarszczki
- trądzik
- zwiększenie łaknienia
- chroniczne zmęczenie
- bezpłodność
- wahanie nastrojów
Brzmi znajomo?
Co to jest skok glukozy?
Skok glukozy to duży wzrost stężenia cukru we krwi po jedzeniu. Taki skok zazwyczaj pojawia się gdy zjemy posiłek bogaty w produkty słodkie lub skrobiowe. Po skoku glukozy następuje jej spadek. Większość z nas jest na takim rollercosterze przez cały dzień – skok, spadek, skok, spadek. A efekty odczuwamy dotkliwie.
Jak skoki prowadzą do zwiększenia łaknienia?
Za każdym razem gdy nasz poziom cukru spada po skoku aktywuje się ośrodek głodu w naszym mózgu. Konsekwencje? Cukier i przetworzona żywność wyglądają bardzo, bardzo atrakcyjnie. To nie brak silnej woli – to nasz poziom glukozy.
Dlaczego skoki powodują starzenie się i zmarszczki?
Im więcej skoków tym szybciej się starzejemy. Każdy skok glukozy przyspiesza proces zwany glikacją białek, który postarza nas wewnętrznie i zewnętrznie. Kiedy glikacja atakuje nasz kolagen powstają zmarszczki.
Jak skoki prowadzą do przyrostu wagi?
Mechanizm obronny naszego organizmu przed skokami glukozy polega na tym, że gromadzi on zapasy glukozy w komórkach tłuszczowych. Jeśli jest dużo skoków to wtedy zapasy są większe a to prowadzi do wzrostu rozmiarów komórek tłuszczowych i w konsekwencji do przyrostu dodatkowych kilogramów. Mniejsza liczba skoków glukozy oznacza mniejszy przyrost tkanki tłuszczowej i znacznie łatwiejszą utratę wagi.
Jak uniknąć skoków glukozy?
Skończ z dietami. Unikanie skoków glukozy nie polega na liczeniu kalorii czy pożegnaniu z węglowodanami. Jeśli chcesz uniknąć skoków glukozy, postaraj się zastosować do poniższych wskazówek:
- jedz słone śniadanie zamiast słodkiego
- do każdego posiłku jedz porcję zielonych warzyw
- przed posiłkiem pij szklankę wody z jedną łyżką octu jabłkowego
- ruszaj się, przynajmniej 10 minut dziennie
- jeśli masz ochotę na coś słodkiego zjedz deser podczas następnego posiłku ale nidy nie jedz słodkiego deseru na pusty żołądek
Masz problem z prawidłowym poziomem cukru we krwi? Wypróbuj nasze wskazówki i obserwuj swój organizm a zobaczysz co się zmieni.